Ημίμετρα - Θ. Π. Ζαφειρίου

Ημίμετρα

Ποίηση | Εκδόσεις Εριφύλη | 2003

Ημίμετρα και στην ζωή και στην ποίηση.

Κριτικές

«Ο ποιητής, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, αναζητεί νηφάλια στο καθημερινό και στο εφήμερο, ακόμα και στις πλέον θνησιγενείς εκδοχές τους, τα στοιχεία εκείνα που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ψηφίδες της ταυτότητάς του. Νηφάλια, αλλά και με μία μάλλον διαβρωτική της νηφαλιότητάς του ειρωνεία, καθώς και με μία διάθεση σαρκαστική -κυρίως αυτοσαρκαστική- επισημαίνει και προσμετρά στιγμές που, παρά την ασημαντότητά τους, αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της παντού και πάντα υποβόσκουσας φθοράς και, βέβαια, του θανάτου. Η προφανής εξάλλου θνησιγένεια του έρωτα -προφανής ακόμα και τις στιγμές της κορύφωσής του-, η κατάληξή του, προκειμένου να επιβιώσει “συντηρούμενος”, σε ανούσια γαμιαία σχήματα, είναι μια χαρακτηριστική -αν όχι η χαρακτηριστικότερη- απόδειξη ότι όλα όσα συμβαίνουν στην ζωή ενός ανθρώπου είναι λαμπρά ή θλιβερά προμηνύματα του τέλους. Κι ο ποιητής, άνθρωπος της πόλης, σαν αθέατος παρατηρητής, στήνει τα καθημερινά του παρατηρητήρια, με εκ προοιμίου καθορισμένο σκοπό να επισημάνει στο θόρυβο και τη φλυαρία τη σιωπή, στην πολυκοσμία τη μοναξιά, στη ρώμη το φθίνον, στον έρωτα την ερημία και την προδοσία˙ προτείνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την αποχώρηση.»
Επίλογος 2003, σελ.32, Κώστας Παπαγεωργίου, «Ημίμετρα», 2003

Δημοσιεύματα

Ο Λύχνος – Τεύχος 107

Ο Θεόδωρος Ζαφειρίου είναι ο συγγραφέας τεσσάρων ποιητικών συλλογών, μεταξύ των οποίων «Αντίγραφα χωρίς πρωτότυπο» (2000) και «Ημίμετρα» (2003).
«Ο έρωτας. Η γέννηση. Ο Θάνατος… Ανάμεσά τους το ταξίδι…» είναι τα θέματα που ο συγγραφέας προσεγγίζει, κατ’ αρχήν, με προσωπική και άμεση εμπειρία, για να εμβαθύνει, κατόπιν, σε αυτά με τρόπο που εκπλήσσει και γοητεύει ταυτόχρονα. Παράδοξα και λογοπαίγνια είναι τα χαρακτηριστικά ποίησης οριστικά μοντέρνας χωρίς όμως να είναι ερμητική.

Δείτε το δημοσίευμα εδώ.

Χαρακτηριστικά

Ημ. Έκδοσης: 2003
Σελίδες: 82
ISBN: 960-7633-55-5
Σχήμα: 18×25
Διαθέσιμο στις Εκδόσεις Andy’s Publishers.
Αρχείο σε HD μορφή 

Διαβάστε από το βιβλίο

pdf-outline