Η ανορθογραφία των τραίνων

Η ανορθογραφία των τραίνων

Φυσικά δεν πρόκειται για την ανορθογραφία μιας λέξης, που γράφαμε για χρόνια με αι και τώρα, επίσης από χρόνια την βλέπουμε με ε. Η δύναμη της συνήθειας καταλύει και τα ορθογραφικά λάθη, πόσο μάλλον τις έτσι η αλλιώς διαφορετικές μεταγραφές μίας προερχόμενης από ξένη γλώσσα λέξης. Trains στα γαλλικά και αγγλικά, treni στα ιταλικά. Τρένο το γράφει και ο Σεφέρης στο ποίημά του «Αφήγηση»: «…γιατί δεν βρίσκω/ τίποτε, που να μην το συνηθίσατε/προσκυνώ».
Έτσι όμως συνηθίσαμε και προσκυνήσαμε και κάθε καταστροφή. Την απεικόνιση του βομβαρδισμού της Γκουέρνικα φερ’ ειπείν στον ομώνυμο πίνακα του Πικασσό. Τις φωτογραφίες των διαλυμένων τραίνων στα Τέμπη, παρμένες απ’ όλες τις γωνίες λήψης, στις εφημερίδες, στις τηλεοράσεις και στα κινητά μας.
Πάμε να συνηθίσουμε και μάλιστα γελάμε με τις αταίριαστες για τραγωδίες ατάκες: «Πάμε και όπου βγει», άκουσε ένας επιβάτης να λέει ο απελπισμένος μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας της «τράκας», κατά τον μοιραίο σταθμάρχη της Λάρισας. «Αυτή είναι η Ελλάδα» κατά τον π. πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Σημίτη.
Αλλά είναι ΑΥΤΗ συλλήβδην όλη η Ελλάδα; Όλοι οι Έλληνες; Ασφαλώς όχι. Σίγουρα όμως στην κατηγορία της κακής Ελλάδας ανήκουν και τα παραμελημένα τραίνα. Τα απροστάτευτα τραίνα. Τα καθυστερημένα τραίνα. Τα βρόμικα τραίνα. Τα ανασφαλή τραίνα. Τα εκτροχιασμένα, σαν τις ζωές μας, τραίνα. Τα τραίμα. Τα τρέλλνα.
Το βιβλίο αυτό είναι βέβαια φορτισμένο από τα «Τέμπη» του 2023. Αλλά προηγήθηκαν ο Δοξαράς και τα Ορφανά του 1972. Και τα ορφανά, που σώθηκαν στο Δερβένι του 1968, για να γίνουν ήρωες μιας πιο ασύλληπτης τραγωδίας δεκαπέντε χρόνια αργότερα. Προηγήθηκαν και οι ζωές, που δεν κινδύνευσαν στα σιδηροδρομικά ταξίδια, αλλά άφησαν ένα κομμάτι του «ανορθόγραφου» εαυτού τους σε αυτά.

Κριτικές – Δημοσιεύματα

Αφιέρωμα στις ποιητικές συλλογές ”Τα τραίνα ταξιδεύουν ακόμα” & ”Η ανορθογραφία των τραίνων”
Κυριακή Γανίτη, vivliovamon.blogspot.com, 02/03/2024

Ἐπίλογος ὡς ἀπολογία
sidirodromikanea.blogspot.com, 05/12/2023

Ταξιδεύουν τα τραίνα ακόμα;
sidirodromikanea.blogspot.com, 04/12/2023

Ποίηση: Το ημερολόγιο ενός σιδηροδρομικού
δυστυχήματος.
sidirodromikanea.blogspot.com, 30/11/2023

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του Θ.Π. Ζαφειρίου “Η ανορθογραφία των τραίνων”
sidirodromikanea.blogspot.com, 28/11/2023

Διέδωσαν το βιβλίο

Δείτε εδώ.

Χαρακτηριστικά

Ημ. Έκδοσης: 2023
Σελίδες: 49
ISBN: 978-960-565-455-9
Σχήμα: 15×20,5
Αρχείο σε HD μορφή 

Διαβάστε από το βιβλίο

pdf-outline